A A A
Kontrastverktøy Kontrastverktøy
Hjem/Alle tjenester/Barn og skole/Eidsbergskolen/Skolene i Eidsberg/Eidsberg ungdomsskole

Badevett som redder liv

Barn som stuper i vannet

Vis badevett i sommer, og forebygg drukningsulykker. Vi går en lang ferie i møte der mange barn skal nyte bading i sjø og vann. Følg badevettreglene, hold oppsyn og sett grenser.

Drukning

Hvert år skjer det drukningsulykker som involverer barn. Som foreldre er det aller viktigste å være til stede, holde oppsyn og være oppmerksom. En som holder på å drukne lager ikke så mye lyd, og det kan være vanskelig å se at et barn har trøbbel før det brått begynner å synke. Drukningsulykker skjer ofte nær land i forbindelse med lek. Følg med på barn som bader, også om barna er svømmedyktige.

Lær å svømme

Gode svømmeferdigheter legger grunnlaget for trygghet, aktivitet og moro i vannet. Mange barn har som målsetning å lære å svømme i løpet av sommeren. Å leke og bli trygg i vannet, tåle sprut og dykking, er første skritt for å lære å svømme. Barna skal kunne orientere seg under vann uten bruk av briller eller dykkemaske. Dernest er det øving på å flyte og gli framover på mage og rygg. Gradvis kan arm- og benbevegelser innføres for å få mer effektiv fremdrift. Crawl og rygg bør være de første svømmeteknikkene barna lærer. Vent med brystsvømming som er mer teknisk komplisert. Øv på å puste avslappet og rytmisk tilpasset svømmearten.

Skoleturer med bading

Når skolen reiser med en gruppe elever på badetur, skal det være gode rutiner og retningslinjer for å ivareta tryggheten til elevene. Det finnes klare regler for planlegging av en slik tur, tilsyn underveis og en alarmplan for å kunne gjennomføre en rask og effektiv redningsaksjon ved behov. Det bør alltid være minst to voksne til stede. Ved vannet er det mye spennende å se og lære, og mange barn synes det er artig med aktiviteter i og nær vann. Kanskje får elevene øvd litt på svømmeferdighetene også? En skoletur til badeplassen har derfor gode muligheter for å styrke fellesskapet og gi elevene gode minner å ta med seg inn i sommerferien.

Noen badevettregler:

  1. Bad aldri alene.
  2. Ikke bad når du er sulten eller nettopp har spist.
  3. Ikke stup uten å sjekke dybden.
  4. Svøm langs land.
  5. Ikke dytt eller dukk noen i vannet.

Kilder: Udir, Aftenposten