A A A
Kontrastverktøy Kontrastverktøy
Hjem/Alle tjenester/Barn og skole/Barnehage/Barnehagene i Eidsberg/Edwin Ruuds Barnehage

Vinterklær

Barn i snøen

Vi går en ny vinter i møte, og barnehagebarna skal ut og trosse kulden hver dag. For at utetiden skal bli god, må barna ha klær som holder dem tørre og varme, og gir god bevegelsesfrihet.

Innerst

Innerst mot kroppen er ull det materialet som best regulerer varme og fuktighet. Ullplagg er veldig varmeisolerende fordi fibrene er krusete og dermed blir det plass til mye luft som holder på varmen. En annen fordel med ull er dessuten at den isolerer godt selv om den blir fuktig.

Bomullsplagg som blir våte kjennes kalde ut, mens fuktige ullplagg fortsatt føles varme mot huden. En tynn ulltrøye innerst mot huden er derfor behagelig selv om barnet blir svett eller om ermene blir litt våte. Det kan være lurt å ha en longs uten føtter, for da er det bare sokkene som må skiftes om barnet blir våt på føttene.

Ytterst

En god dress er viktig for barna som skal leke ute hele vinteren. Den må være myk og lett å bevege seg i, samtidig som den skal være varm og vannavstøtende. Om dressen er laget av et pustende materiale, slipper barnet å bli så klam. Dressen bør ha gode strikker under beina, slik at ikke snø kommer inn i skoene.

Pass på å sjekke at strikkene er hele når du henter og leverer i barnehagen. Mange strikker blir fort slitte og ryker, og må skiftes ut. Pass på at dressen ikke har lange snorer eller faste hetter, så barnet unngår å henge seg fast i noe under lek.

Lue, votter og hals

Å finne gode votter til små barnehender kan være en utfordring. Barna leker mye med hendene, og det er viktig at vottene har god gripeevne samtidig som de holder hendene varme. Tynne votter med ullfor og vanntett yttermateriale fungerer ofte godt. Tykke polvotter gjør at barna ikke får brukt hendene ordentlig, og mange barn vil dra dem av seg.

På hodet bør barnet ha en god lue som er vindtett over ørene. Hvor varm luen skal være, vil variere med utetemperaturen. Rundt halsen bør barnet ha en hals eller buff som luner godt. Skjerf anbefales ikke i barnehagen, da det lett kan henge seg fast under lek.

Følg trelagsprinsippet:

  • Lag 1: Ullundertøy.
  • Lag 2: Mellomlag av ull eller fleece.
  • Lag 3: Ytterplagg som er vann- og vindtett.

Flere lag med tøy gir fin isolasjon.

Vil du vite mer?

Kilder: Familieverden, Kragerud barnehage

Tips en venn Skriv ut