A A A
Kontrastverktøy Kontrastverktøy

Eidsberg kommune har orden i arkivet!

Kommunens byggesaksarkiv skal digitaliseres og bli søkbart, og da er det viktig at man har svært god orden.

Et ryddig arkiv er ingen selvfølge, variert grad av orden er det som er standarden i landets kommuner – men ikke i Eidsberg. Dette er nemlig skussmålet vi får av representanten fra Dansk Scanning:

«Arkivene i Eidsberg er nøye sortert (…) Sorteringen er eksemplarisk og jeg har ikke tidligere opplevet så velorganisert og oppryddet et arkiv. Alle sakene har fått nytt omslag og alle metadata, der skal registreres er tydelig og systematisk påført hvert omslag. Arkivene inneholder eksempler på den historikk og de forandringer gårds- og bruksnumrene har gjennomgått over tid.»

Vidar Haugen

Orden i sakene gjør også at kostnaden for digitalisering blir mindre. Det er en møysommelig og tidkrevende jobb, som startet for 2 år siden. Den som står bak er Vidar Haugen, tidligere byggesaksbehandler i kommunen. Byggesaksarkivet og Haugen er nesten like gamle – han er 70 i november og jobber nå 60 % med oppdraget, som han ser som en fin nedtrapping til pensjonisttilværelsen.

Vidar Haugen på kontoret

Haugen er en «prosjektmann» med en variert bakgrunn, han har vært innom alt fra bensinstasjon, salg, og kommunens servicekontor før han jobbet som byggesaksbehandler, og er nå «nordisk mester i rydding». Målet er å bli ferdig innen 2020; 500 arkivbokser skal bli til 300 etter oppryddingen, for det har ligget mye her som ikke er arkivverdig. Med 60 saker i hver boks så blir det en del. Haugen har fjernet binderser og stifter og brettet ut ark, alt for å gjøre dem klare for scanning. I tillegg kommer selve sorteringen, hvor riktig sak skal ligge på riktig bruksnummer, og riktige dokumenter på hver sak. Han mener at i tillegg til å være tålmodig og ryddig, så hjelper det å være av eldre årgang og være kjent i Eidsberg, for her ligger det mye historie.

En stor takk rettes til Vidar Haugen, som har lagt ned en stor innsats og en eksemplarisk jobb med å skape orden i arkivet før digitaliseringen, og dermed lagt grunnlaget for videre arbeid med arkivet.

Tips en venn Skriv ut